Η Ελλάδα

My Greek Real Estate - Η Ελλάδα

Γενικές πληροφορίες

Η ΕλλάδαΗ Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο σταυροδρόμι της Ευρώπης και της Ασίας. Η Ελλάδα έχει την 11η μεγαλύτερη ακτογραμμή στον κόσμο με 13.676 χιλιόμετρα (8.498 μίλια) σε μήκος, με ένα τεράστιο αριθμό νησιών (περίπου 1.400, εκ των οποίων τα 227 είναι κατοικημένα), συμπεριλαμβάνοντας τη  Κρήτης, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και τα νησιά του Ιονίου.

Η συνολική έκταση της Ελλάδας είναι 131.957 km2 και αποτελείται από τρεις βασικές γεωγραφικές περιοχές:

μια ηπειρωτική χερσόνησο (που εκτείνεται από την περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας για το Νότο προς την περιοχή της Θράκης στο Βορά) που είναι η μεγαλύτερη της χώρας  γεωγραφικά.

  • την Πελοπόννησο, που χωρίζεται από την ηπειρωτική χώρα με τη διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου
  • και περίπου 6.000 νησιά και νησίδες διάσπαρτα στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος, τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν συμπλέγματα νησιών και  που συγκροτούν το μοναδικό ελληνικό αρχιπέλαγος

Η Ελλάδα είναι ένα από τα λίκνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, όπου οι αρχαίοι μελετητές είχαν κάνει μεγάλες προόδους στην φιλοσοφία, την ιατρική, τα μαθηματικά και την αστρονομία. Οι πόλεις-κράτη τους  ήταν πρωτοπόροι στην ανάπτυξη των δημοκρατικών μορφών διακυβέρνησης. Η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας συνεχίζει να έχει απήχηση σε όλο τον σύγχρονο κόσμο – στην λογοτεχνία, την τέχνη, τη φιλοσοφία και την πολιτική.

Parthenon in GreeceΗ Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1981 και της ευρωζώνης από το 2001, του ΝΑΤΟ από το 1952, και είναι ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα είναι μια ανεπτυγμένη χώρα με ένα προηγμένη, υψηλού εισοδήματος οικονομίας και πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο, και συμπεριλαμβάνεται στην 21η θέση υψηλότερης ποιότητας ζωής από το 2010.

Περισσότερο από το 50% της ελληνικής βιομηχανίας βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, με κυριότερους οικονομικούς τομείς τη γεωργία, τον τουρισμό, τις κατασκευές και τη ναυτιλία.

Η Ελληνική κουζίνα  βασίζεται στο κατσικίσιο και αρνίσιο κρέας. Τα πιάτα με τα ψάρια είναι επίσης δημοφιλή. Το ελαιόλαδο, το οποίο παράγεται σε μεγάλες ποσότητες, προσθέτει στη χαρακτηριστική γεύση των ελληνικών τροφίμων.

 

Κλίμα

Messinia Climate ConditionsΤο κλίμα στην Ελλάδα είναι κυρίως μεσογειακό, με ήπιους, υγρούς χειμώνες και ζεστά, ξηρά καλοκαίρια. Αυτό το κλίμα εμφανίζεται σε όλες τις παράκτιες περιοχές, όπως την Αθήνα, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τα μέρη της Στερεάς Ελλάδας.

Η οροσειρά της Πίνδου επηρεάζει έντονα το κλίμα της χώρας, καθώς περιοχές στα δυτικά της οροσειράς είναι πολύ πιο υγρά κατά μέσο όρο (λόγω της μεγαλύτερης έκθεσης σε νοτιοδυτικά συστήματα φέρνοντας στην υγρασία) σε σχέση με τις περιοχές που βρίσκονται στα ανατολικά της οροσειράς (οφείλεται στην επίδραση  βροχής υπό σκιά).

 

Μεταφορικά μέσα

Transportation in GreeceΣημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβάνουν τη μετατροπή του GR-8A, που συνδέει την Αθήνα με την Πάτρα και τον Πύργο προς την κατεύθυνση της δυτική Πελοποννήσου,  σε ένα εκσυγχρονισμένο αυτοκινητόδρομο σε όλο το μήκος της (αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2014).  Αναβάθμιση ημιτελών  τμήματων του αυτοκινητόδρομου για την Α1, που συνδέει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη καθώς και την κατασκευή του Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Η Αθήνα ιδίως εξυπηρετείται με μερικές από τις πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές υποδομές μεταφορών στην Ευρώπη, όπως το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, το ιδιόκτητο δίκτυο Αττική Οδό και το διευρυμένο δίκτυο του Μετρό της Αθήνας.

Τα περισσότερα από τα ελληνικά νησιά και πολλές μεγάλες πόλεις της Ελλάδα συνδέονται κυρίως από τις δύο μεγάλες ελληνικές αεροπορικές εταιρείες, Olympic Air και Aegean Airlines. Οι θαλάσσιες συγκοινωνίες έχουν βελτιωθεί με σύγχρονα ταχύπλοα σκάφη, συμπεριλαμβάνοντας ιπτάμενα δελφίνια και καταμαράν.

 

Υγεία και Ασφάλεια

Healthcare in GreeceΓια να έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη, οι τουρίστες από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα θα πρέπει να είναι κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Υγείας (ΕΚΑΑ) ή οποιοδήποτε άλλο νόμιμο Κοινοτικό έγγραφο που εκδίδεται από τον αρμόδιο ασφαλιστικό τους φορέα. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ΕΚΑΑ εδώ
Σε τέτοιες περιπτώσεις, η απαραίτητη θεραπεία στην Ελλάδα παρέχεται από:
-Το ΙΚΑ (Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων) Μονάδες Υγείας (πολυϊατρεία) ή τα γραφεία γιατρών της περιοχής
-Περιφερειακά Ιατρεία (πρώην αγροτικά ιατρεία) ή τα Κέντρα Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας καθώς και
-τμήματα των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων με σύμβαση

Για να έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη, οι τουρίστες από χώρες εκτός των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα, πρέπει να συμβουλευτούν τον ασφαλιστικό τους φορέα
Σε περίπτωση ανάγκης επικοινωνήστε:

  • -Υπηρεσία Ασθενοφόρου: 166
  • -SOS Ιατροί: 1016
  • -Νοσοκομεία και Κλινικές σε εφημερία: 1434
  • -Φαρμακεία: 1434
  • -Ανοικτή γραμμή για το αλκοόλ και τα ναρκωτικά: 210 36 17 089
  • -Δηλητηρίαση-Πρώτες Βοήθειες: 210 77 93 777
  • -Αστυνομία: 100

 

Διαβατήρια και Βίζα

Passports & Visas for GreeceΗ Ελλάδα είναι ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει επικυρώσει τη συμφωνία του Σένγκεν. Οι πολίτες που ταξιδεύουν στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης  το μόνο που χρειάζονται είναι η αστυνομική τους ταυτότητα χωρίς την ανάγκη ενός διαβατηρίου. Ωστόσο, ένα διαβατήριο είναι απαραίτητο για έναν αριθμό άλλων συναλλαγών, όπως αγορές συναλλάγματος, κ.λ.π.
Θεωρήσεις δεν απαιτούνται από τους πολίτες των κρατών μελών-της συμφωνίας του Σένγκεν. Η Ελλάδα εφαρμόζει τις διατάξεις της συμφωνίας του Σένγκεν, η οποία κατάργησε τους ελέγχους για κοινά εσωτερικά εδάφη, σε εναέρια και θαλάσσια σύνορα και επιτρέπει στα κράτη-μέλη πολίτες να ταξιδεύουν γύρω χωρίς θεώρηση για ένα σύντομο χρονικό διάστημα παραμονής μέχρι τρεις (3) μήνες. Ωστόσο, οι αεροπορικές εταιρείες και άλλοι φορείς απαιτούν ένα έγκυρο διαβατήριο και / ή αστυνομική ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο αναγνώρισης.
Οι πολίτες της πλειοψηφίας των χωρών που δεν είναι κράτη-μέλη της συμφωνίας του Σένγκεν απαιτούν θεώρηση προκειμένου να εισέλθουν στην Ελλάδα και την ΕΕ.  Επισκέπτες από τις χώρες αυτές μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες από τις Πρεσβείες ή τα Ελληνικά Προξενεία  στις χώρες τους, ή ακόμα και από ταξιδιωτικά γραφεία τους.

 

About Greece - My Greek Real EstateAbout Greece - My Greek Real EstateAbout Greece - My Greek Real EstateAbout Greece - My Greek Real EstateAbout Greece - My Greek Real EstateAbout Greece - My Greek Real Estate

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγές: Greece Wikipedia, Visit Greece, EUROPA Greece